Työnohjauksella lisää voimavaroja työyhteisöönne

Työelämä on hektistä ja usein meihin vaikuttaa ajanhallinnan ja työn hallinnan haasteet. On väsymystä, uupumisen uhkaa ja joskus jopa koko työarki tuntuu kaoottiselta. Työyhteisössämme saattaa olla haasteita yhteistyössä ja vuorovaikutuksessa. Myös muutostilanteet työnkuvissa tai organisaatiossa aiheuttavat usein stressiä henkilöstölle.

Työnohjaus auttaa teitä kaikissa näissä tilanteissa.

Työnohjaukselle on paikkansa myös, kun haluatte parantaa tiimityöskentelyänne tai koette että johtamisessa on ongelmia, tai kun epäselvät vastuut, epäoikeudenmukaiselta tuntuva työnjako tai vuorovaikutuksen haasteet alkavat hiertää työyhteisössänne. 

Myös työilmapiirin ongelmat ja erilaiset persoonallisuudet tiimissä saattavat aiheuttaa skismaa työyhteisössänne, jolloin ohjauksen tarve on ilmeinen.

Työnohjauksen avulla löydätte työyhteisöönne keinoja toimia yhdessä entistä paremmin.

Työnohjaukset Kirsin kanssa auttavat työryhmäämme oleellisten kysymysten äärelle. Työnohjauksissa on sopivassa suhteessa teoriatietoihin perustuvaa faktaa ja osallistujien tuottamaa keskustelua. Ratkaisukeskeinen ja aito ihmettelevä asenne yhdistettynä empaattisuuteen tekee Kirsistä tehokkaan ja taitavan työnohjaajan. Suosittelemme Kirsiä lämpimästi!

Tanja Kivikoski, Klubitalon johtaja
Nurmijärven Klubitalo

Mitä on työnohjaus?

Työnohjaus on työn merkityksellisyyden, työtapojen ja yhteistyön kehittämistä. Ohjauksen avulla haastavat tavoitteet tai tilanteet sujuvat paremmin.

Työnohjaajana olen sinulle ajattelun kumppani. Autan sinua tai tiimiäsi siinä, mikä on kulloinkin olennaista. Se voi olla esimerkiksi:

  • Esimiehille apua haastavissa johtamistilanteissa
  • Asiantuntijalle tukea työhyvinvointiin
  • Tiimille eväitä parantaa yhteistyötään
  • Henkilöstöhallinnolle sparraustukea päivänpolttavissa kysymyksissä

Työnohjaus on hyvä keino auttaa työntekijöiden työssäjaksamista ja saada lisää voimaa ja rohkeutta työn tekemiseen sekä etsiä ratkaisuja mahdollisesti hiertäviin tilanteisiin. Tarkoitus on tarkastella omaa työtä ja sen herättämiä tunteita, pohtia omaa työroolia sekä ryhmätilanteissa myös koko työyhteisön toimintaa.

Miten työnohjaus toteutetaan?

Ensimmäisen yhteydenoton jälkeen sovitaan tapaamisista joko läsnä tai etänä. Sovitaan myös, onko tarve yksilölliselle työnohjaukselle, vai onko kyse ryhmän ohjauksesta.

Esimerkkejä toteutuksesta:

  • esihenkilöt, yksilöllisesti tai ryhmässä
  • asiantuntijat, yksilöllisesti tai ryhmässä
  • ihmissuhdetyötä tekevät, yksilöllisesti tai ryhmässä
  • johtoryhmät, johtotiimit
  • tiimit

Yksilötapaamiset ovat ensimmäisen kerran 90 min ja sen jälkeen sovitusti joko 90 min tai 60 min. 

Ryhmälle toteutettavat työnohjaukset ovat ryhmän koon mukaan joko 90 min tai 120 min.  Kertoja voidaan sopia aluksi 3-5 ja sen jälkeen arvioidaan yhdessä jatkon tarvetta. Tapaamisia on tyypillisesti 4-5 viikon välein, mutta työpaikat ovat yksilöllisiä, joten alkukartoituksessa sovimme kaikki yksityiskohdat teille sopivalla tavalla.

Työnohjaus on aina ehdottoman luottamuksellista. Ohjauksesta ei laadita mitään raportteja eikä tietoja viedä mihinkään järjestelmiin. Ainoastaan asiakkaan laskutusta varten tarvittavat tiedot kerätään ja talletetaan.

Työnohjauksen eteneminen

Työnohjauksessa ensimmäisellä kerralla sovitaan tavoite: mikä olisi hyvä ohjausprosessin lopputulos ja yhteisesti ryhdytään tähtäämään tätä päämäärää kohti.

Ohjaustapaamisissa pääasiassa keskustellaan ja ohjaajana minä huolehdin, että työskennellään yhdessä sovitun tavoitteen suuntaisesti. Tapaamisten välille voidaan haluttaessa sopia välitehtäviä tai joitakin harjoituksia. 

Autan sinua sekä tiimiäsi tutkimaan, arvioimaan ja kehittämään työn perustehtävää ja työtapoja sekä työhyvinvointia edistäviä asioita. 

Koko prosessin ajan arvioimme yhteisesti, onko työskentelymme hyödyllistä vai pitäisikö jotain muuttaa. Prosessi on sinua varten ja hyödyt työskentelystä eniten, jos olet valmis avoimesti pohdiskelemaan työhösi ja itseesi liittyviä ajatuksia, uskomuksia, tunteita ja kokemuksia.

Työnohjaus saa teidät voimaan paremmin

Parhaimmillaan työnohjaus tuo selkeyttä omiin ajatuksiin ja kokemuksiin työstä. Minä työnohjaajana en anna valmiita vastauksia vaan autan teitä jäsentämään työtänne ja löytämään ratkaisuja työnne haasteisiin. Työnohjauksen avulla tulette tietoisemmaksi omista vahvuuksistanne ja alatte nähdä uusia vaihtoehtoja työsi haasteissa. 

Ryhmien työnohjauksen tavoite on, että työyhteisönä tai tiiminä opitte keskustelemaan avoimemmin työn haasteista ja pystytte käsittelemään mahdollisia ongelmia yhteistyössänne.

Tavoitteena on selkiyttää kunkin työntekijän vastuualueita, saada työnjako toimivaksi ja tukea johtajuutta. Kun työyhteisön pelisäännöt tarkentuvat ja jokaisen tehtävä kirkastuu, ihmiset jaksavat työssään ja kokevat onnistumisen iloa. Työkuorma on hallittava ja siten työmotivaatio paranee.

Työnohjauksessa pääset purkamaan omien työtehtävien nostattamia tunteita ja ajatuksia. Ryhmien työnohjauksessa roolit sujuvoituvat ja työn tavoitteet selkenevät. 

Työnohjauksessa saat uutta intoa työhön ja löydät itsellesi uusia voimavaroja.

Tervetuloa työnohjaukseen

Ota rohkeasti yhteyttä minuun ja kerro minulle tilanteestanne. Keskustellaan ja kartoitetaan yhdessä, millainen työnohjausmuoto sopisi juuri parhaiten teille.