Lyhytterapiasta on moneksi – mitä se on ja mistä sitä saa?

Lyhytterapia on oivallinen keino selvittää ajatuksiaan ja tunteitaan sekä löytää konkreettisia ratkaisuja mielen päällä oleviin asioihin. Usein jo se, että joku kuuntelee, on helpottavaa. Lyhytterapiassa koulutettu terapeutti auttaa asiakasta tarkastelemaan tilannettaan, etsimään uusia näkökulmia ja toimimaan konkreettisesti uudella tavalla.

Mitä lyhytterapia sitten on?

Lyhytterapia on nimensä mukaan lyhytkestoista. Joku voi saada riittävästi apua jo muutamasta kerrasta. Tavallisimmin tapaamisia on 5-10 kertaa. Tapaamiset voivat olla sopimuksen mukaan 45- 90 min kestoisia. Niiden aikana keskitytään vain ja ainoastaan asiakkaan tilanteeseen. Ratkaisukeskeisen lähestymistavan mukaisesti tavoitteena on, että asiakas löytää oloaan parantavia keinoja. Toiset varaavat ajan silloin tällöin, kun tuntuu, että omat voimat eivät riitä. Idea on, että apu on saatavilla mahdollisimman matalla kynnyksellä.

Hintahaarukka lyhytterapeuteilla kulkenee 70-100 € + alv 24 %/ käyntikerta. Hinta riippuu paljon siitä, minkä pituinen tapaaminen on ja miten se toteutetaan. Nykyään etätapaamiset verkon välityksellä ovat varsin suosittuja ja erittäin toimivia.

Lyhytterapia auttaa elämänkriisien yli

Jokaiselle meille lienee tuttua se, ettei aina mene niin kuin Strömsössä. Elämässä sattuu ja tapahtuu. Joskus elämän eteen tuomat mutkat tai ylämäet tuntuvat erityisen vaikeilta.

Erot tai parisuhteen kiemurat, vanhemmuuden haasteet, hankalat ihmissuhteet, suru, vanheneminen, omaishoitajuus, oma tai läheisen sairastuminen ovat esimerkkejä tilanteista, joissa ulkopuolinen keskusteluapu voi tuoda paljon toivoa, lohtua ja myös konkreettisia keinoja päästä tilanteesta eteenpäin.

Lyhytterapia mielen huoltajana

Osa ihmisistä on oivaltanut terapian hyödyn ennaltaehkäisevässä mielessä ja satsaa omaan hyvinvointiinsa säännöllisellä terapiakäynnillä. He ovat ehkä käyneet läpi hankalan elämäntilanteen tai masennuksen ja kokeneet terapian auttaneen. He haluavat varmistaa, että hyvä tilanne jatkuu ja huoltavat mieltänsä terapeutin luona. Aivan kuten varaamme ajan hierontaan, fysioterapiaan, kampaajalle tai kosmetologille.

YLEn juttu terapian yleistymisestä

Lyhytterapia työpaikan tarjoamana etuna

Eräs tapa hyödyntää lyhytterapiaa on ns. työpaikkaterapeuttitoiminta. Tällöin työpaikalla on tarjota henkilöstölle matalan kynnyksen palveluna lyhytterapiakäyntejä esim. 5-15 krt/hlö /vuosi. Tällä on saatu erinomaisia tuloksia aikaiseksi. Julkisuudessa näistä onnistumisista ovat kertoneet ainakin SOK MTVn juttu SOKn työhyvinvointimallista  ja Lidl YLEn juttu Lidlin mallista. Ihmisten elämätilanteen haasteet ja niiden vaikutus hyvinvointiin eivät katoa mihinkään, kun astutaan työpaikan ovesta sisään. Siksi viisas työnantaja hankkii henkilöstölleen matalan kynnyksen mielen huollon palveluja. Työnantaja säästää ja ihmiset voivat hyvin.

Lyhytterapia osana mielenterveyspalveluja

Terveydenhuollossa lyhytterapeutit eivät ole osana hoitojärjestelmää kuten psykoterapeutit ovat. Jotta terapiatakuun tarkoittama nopea mielenterveyden palvelu olisi kaikille tulevaisuudessa mahdollista, lyhytterapeutit tulisi ottaa ehdottomasti mukaan hoitoketjuun. Lyhytterapeutti voisi olla se ensimmäinen kontakti, johon voi matalalla kynnyksellä ottaa yhteyttä. Tapaamisia voisi olla 3-5 ja niiden kuluessa arvioitaisiin sitä, onko lyhytterapia riittävää vai onko tarpeen hakeutua esim. psykoterapian piiriin. Toivottavasti lyhytterapeuttikoulutuksen saaneet ovat tulevaisuudessa psykoterapeuttien tavoin Valviran valvonnassa ja osa virallista systeemiä. Rooli ja tehtävä voisi toki olla toisenlainen, kuten edellä kuvasin.

Mistä niitä terapeutteja sitten löytää?

Lyhytterapia on valitettavan vähän tunnettu ja aivan liian vähän käytetty auttamismuoto. Liian usein on käsitys, että terapiaan vaaditaan vuosia aikaa ja iso tukku rahaa. Mutta onneksi näin ei ole. Apua on saatavissa nopeastikin ja ongelmien kanssa ei tarvitse painia yksin!

Etsi itsellesi sopiva lyhytterapeutti googlettamalla: lyhytterapia, lyhytterapeutti tai terapia. Asiasanoilla löytyy terapiaa tarjoavien yritysten nettisivuja, joista voi tutkia lisää.

Voit aloittaa näiltä sivuilta www.kirsivalto.fi ja varata itsellesi tutustumisajan!

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.