Kesä ja lukemattomat tutkimukset

Ihana lämpö hellii nyt meitä suomalaisia. Ihan kuin luonto hyvittäisi meille ankeaa koronakevättä. On aika rentoutua ja nauttia. Jos on mahdollisuus lomailla, on lupa nauttia joutenolosta ja vapaudesta. Jos taas työtä on tehtävä kesälläkin, voi ainakin vapaa-ajat pyrkiä pyhittämään levolle ja palautumiselle.

Itselläni kesä sujuu sekä töissä että lomalla. Väljyyttä työpäivissäkin on kuitenkin enemmän kuin muulloin ja olen ajatellut käyttää sitä mm. lukemalla tutkimuksia ja artikkeleita, joita olen jemmannut talven aikana.

Pari tärppiä tässä myös sinulle, joka haluat pohdiskella työn, työelämän ja työhyvinvoinnin kehittämisen teemoja lepäämisen ja kevyemmän lukemisen ohella.

Deloitten tutkimus

Deloitte on tehnyt jo kymmenen vuoden ajan Global Human Capital Trends -tutkimusta. Tämän kevään tutkimustuloksissa korostui, ettei suomalaisissa organisaatioissa oikein olla perillä, mitä henkilöstön osaamisen kehittämiselle pitäisi tehdä. Paukkuja laitetaan edelleen enemmän tekniikkaan kuin osaamisen kehittämiseen. Osaamisen kehittämisessä painottuvat edelleen enemmän tekninen osaaminen kuin esim. tunneäly ja resilienssi.

Kulunut poikkeuskevät on varmasti näyttänyt toteen, että organisaatiot tarvitsevat nimenomaan resilienttiä, joustavaa ja tunneälykästä henkilöstöä. Tutkimukset puolestaan osoittavat, että em. ominaisuuksien arvo kasvaa tulevaisuudessa yhä enemmän.

Hmmm… pistää miettimään….

Väitöskirja: Kuolema kuittaa univelan?

HTM Laura Valli on tehnyt erittäin mielenkiintoisen väitöstutkimuksen, jossa selvitettiin millainen ilmiö resilienssi on yksilön näkökulmasta sekä miten sitä voidaan johtaa.  Vallin tutkimuksen mukaan olisi tärkeää, että johtamisessa tulisi kiinnittää erityistä huomioita mm. vuorovaikutuksen laatuun ja sosiaalisiin suhteisiin sekä niiden tuomaan turvaan. Olisi myös tärkeää lisätä niin johtajien kuin työyhteisönkin tietotaitoa mm. vuorovaikuttaa rakentavammin, luoda yhteisöllisyyttä sekä keskittyä vahvuuksiin ja voimavaroihin.

Hmmm… pistää miettimään…

Mikä olisi se naru, jota vetämällä saisi organisaatiopäättäjät painottamaan strategisessa päätöksenteossaan ja valinnoissaan johtajien sekä henkilöstön tunnetaitojen kehittämistä?

Miten valinnat tulisivat todeksi eivätkä jäisi vain juhlapuheisiin? Tutkimusnäyttöä voimavaroihin ja vahvuuksiin keskittyvän, aidon dialogin ja arvostavan johtamisen sekä yhteisöllisen työyhteisön tuottavuudesta, tehokkuudesta ja kilpailukyvykkyydestä alkaa olemaan jo melko paljon. Miten tutkimusnäyttö testattaisiin myös käytännössä?

Ehkä työskentelet organisaatioissa, jossa edellä mainitut asiat ovat arkipäivää? Ehkä johdat juuri kuten tutkimuksissa suositellaan?

Olisi hienoa kuulla, mikä on se naru, jota vetämällä muutkin organisaatiot rohkaistuvat tekemään saman. Kommentoi ja anna vinkkisi!

Nautitaan kesästä ja annetaan itsellemme mahdollisuus levätä. Tai jos siltä tuntuu, lukea vaikka lukemattomia tutkimuksia.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.