Mitä sinä vielä odotat?

Eräs lähiaikoina käymäni keskustelu jäi mietityttämään. Keskustelimme siitä, miten ison osan elämästämme odotamme jotain tapahtuvaksi ja elämme enemmän tulevaisuudessa kuin nykyisyydessä. Sitku olen aikuinen. Sitku olen valmistunut ammattiin. Sitku olen äiti. Sitku olen päässyt parempaan työhön. Sitku olen saanut lainat maksettua. Sitku joku toinen on valmis tekemään jotakin. Sitku olen eläkkeellä. Sitku olen haudassa.

Mitä tästä odottelusta seuraa? Se, etten ole täysipainoisesti läsnä omassa elämässäni juuri nyt. Siirrän vaikeita ja rohkeutta vaativia valintoja johonkin hamaan tulevaisuuteen. Eivätkä kaikki siirtämäni valinnat edes ole kovin suuria tai vaikeita. Jatkuvasta asioiden siirtämisestä tulevaisuuteen seuraa myös se, etten ole täysin tyytyväinen elämääni tässä hetkessä. Koko ajan joku sitku-asia on takaraivossa ja viestittää, ettei kaikki mitä elämältä haluan, ole vielä tässä.

Elämässä on toki hyvä olla tavoitteita ja unelmia. Parhaimmillaan ne auttavat meitä tekemään sellaisia valintoja, jotka vievät kohti sitä elämää, jota haluamme elää. On eri asia kurottaa kohti unelmaansa ja asettaa tavoitteita sinne päästäkseen kuin elää sitku-elämää. Sitku-elämässä en ole aktiivinen tekijä, vaan odotan, että jotain muuta minun ulkopuolellani tapahtuu ennen kuin olen valmis ratkaisuihin. Jos sittenkään. Mikä estää minua tekemästä tässä ja nyt valintaa, joka vie minua kohti tavoitettani? Kohti sitä elämää, jota haluan elää. Sitku-elämässä elän ehkä jonkun toisen elämää. Vanhempien, lasten, puolison, työnantajan, ystävien tai muiden sosiaalisten odotusten mukaista elämää?

Psykoterapeutti Yvonne Dolan tarjoilee kirjassaan Pieni Askel (2009) ”Kuolemisen harjoittelu”-tehtävän. Tehtävässä sinun tulee kuvitella, että olet saanut lääkäriltä diagnoosin parantumattomasta sairaudesta ja ennusteen, että elät enää muutamia kuukausia. Toimintakykysi säilyy kuitenkin suhteellisen hyvänä loppuun asti.

  • Miten haluaisit viettää elämäsi jäljellä olevat viimeiset kuukaudet?
  • Kenen kanssa haluaisit aikasi viettää?
  • Missä haluaisit aikasi viettää / missä haluaisit käydä?
  • Onko joitakin sellaisia erityisiä asioita, joita sinun tulisi tehdä ennen kuolemaasi, jotta voisit lähteä rauhallisin mielin ja olisit saattanut keskeneräiset tärkeät asiat loppuun asti niin hyvin kuin voit?

Tuovatko vastauksesi sinulle esiin joitakin sellaisia asioita, joiden suhteen sinun tulisi lopettaa odottaminen ja toimia nyt? Miten voit parhaiten priorisoida aikasi ja tekemisesi niin, että kunnioitat sellaisia asioita, jotka ovat sinun elämällesi ja sielullesi tärkeitä?

Mikä olisi ensimmäinen pieni askel, jonka voisit ottaa elääksesi oman näköistäsi elämää jo tänään?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.