Hei, älä luovuta!

Luulisin, että meille kaikille täällä Telluksella tallustaville käy toisinaan niin, ettei mikään tunnu sujuvan. Asiat takkuavat pahemman kerran – yksi askel eteen ja kaksi taakse.

Tekee mieli luovuttaa, heittää hanskat tiskiin ja kääriytyä sohvan nurkkaan kierimään surkeudessa.

Mikä voisi auttaa keräämään itsensä sieltä sohvalta, suoristamaan ryhdin ja katsomaan taas eteenpäin? Puhuminen! Auttaa, kun saa kertoa surkeasta olostaan, peloistaan ja riittämättömyyden tunteestaan. Hyville ystäville puhuminenkin auttaa ja helpottaa. Usein on kuitenkin niin, että vaikka ystävät toki haluavat auttaa, he ovat liian lähellä kuullakseen ja nähdäkseen tarkasti.

Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on tutkitusti tehokas ja toimiva terapiamuoto esim. ahdistukseen ja masennukseen. Se auttaa myös tilanteissa, joissa ihminen toistaa kerta toisensa jälkeen samanlaisina toistuvia ei-toivottuja käyttäytymismalleja.

Ratkaisukeskeisyyden ydin on siinä, että huomio kiinnitetään siihen, mikä on hyvin ja tehdään lisää sitä, mikä jo toimii. Olipa kyse sitten ryhmästä tai yksilöistä, useimmiten ratkaisu ongelmaan on jo olemassa. Se pitää vain auttaa esiin hyvillä, vahvistavilla ja rakentavilla kysymyksillä.  

Ratkaisukeskeisyydelle ominaisia työkaluja ovat:

  • Kuuntelu ja empatia: on täysin ymmärrettävää ja normaalia tuntea tässä tilanteessa kuten tunnet
  • Vahvuuksien nostaminen esille: mistä kaikesta olet tähän asti selvinnyt ja millaisilla vahvuuksilla?
  • Positiivisten poikkeuksien esille tuominen: Kaikki ei ole huonosti. Mitä hyvää on tapahtunut? Ja mikä siihen on vaikuttanut?
  • Mihin toivot muutosta?
  • Mikä olisi ensimmäinen pieni askel muutostavoitteen suuntaan?

Samuli Edelmanin parin vuoden takaisessa laulussa sanotaan hienosti: ” Sit kuulin sielussain hei älä luovuta. Reunalla kuuluukin pelottaa. Niin kauan, kun tahtoa jäljellä toivoa, jokainen haava vaan vahvistaa.”

Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti tai työnohjaaja voi auttaa asiakasta niin, että hänen ajatuksensa alkavat puhua kuin Edelmanin laulussa: Tämä tunne kuuluu tässä tilanteessa asiaan. Älä siis luovuta, vaan hyväksy tunteesi ja jatka sitten eteenpäin entistäkin vahvempana – parhaimmillaan paljon oppineena ja uusien ratkaisujen avaimet taskussa.

Kuva: Matti-Elias Väätäinen

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.